TÖRPENYUSZI 1x1 - A kezdetek
2018. július 05. írta: Huszár Vanessza

TÖRPENYUSZI 1x1 - A kezdetek

Sziasztok!

Arra gondoltam, kezdek egy ilyen kis sorozatot, ami a törpenyuszikról szólna, pontosabban az én tapasztalataimról Hópival.  Aki nem tudná, Hópi (Hope) az én lassan 5 hónapos tündérmaci törpenyuszim. 

Ez a bejegyzéssorozat sorozat talán segíthet azoknak, akik törpenyuszi örökbefogadáson/vásárláson gondolkodnak. Előre is szeretném leszögezni, hogy NEM vagyok szakértő a témában, csupán egy boldog nyuszi tulajdonos.unnamed_2_8.jpg

1.

Először is, mielőtt nyuszit vinnénk a házhoz, meg kell nézni, hogy adottak-e hozzá a körülmények.

  • Elfér-e a ketrec a házban?
  • Lesz elég helye futkározni?
  • Mi az amit szétrághat?
  • Milyen növényeim vannak amiket szétrághat?
  • Van-e másik háziállat? Ha igen, mi, és vajon hogy jönnek ki egymással?
  • Lesz-e elég pénzem minden hónapban megfelelően gondoskodni róla?
  • Lesz-e elég időm és türelmem megfelelően gondoskodni róla?
  • Ha gyereknek lesz ajándékba, képes lesz-e tényleg gondoskodni róla, vagy az majd a szülőre marad?
  • Képes leszek 6-8 évig tényleg gondoskodni róla?

Ezeket a kérdéseket szerintem érdemes feltenni, mielőtt megérkezik a tapsifüles. 

2.

Másodszor, el kell dönteni milyen fajta nyuszit szeretnénk. Itt egy videó, amiben nagyon jól bemutatják a fajtákat: https://www.youtube.com/watch?v=QflfoAVNhaw . Hópika egy oroszlánfejű törpenyuszi, álló fülű. A színét szakszerűen nem tudom, de vörös és fehér szerintem. A nyuszit hozhatjuk tenyészetből (pár ezer forint) , vagy ha esetleg van valahol ismerősnél nyuszika. Hópika például innen Vasvárról van, egy ismerőstől, őt ingyen kaptuk, anyukám és keresztanyukám választották ki nekem a kis szőrgombócot. 

3.

A nyuszira elő kell készülni. Kell neki alapfelszerelés. Megpróbálom belinkelni, amit én első körben vettem neki. Van amit online rendeltem, van amit itt Vasváron a kisállat boltban vettem, és van amit a Fressnapfban. Egy nyuszi felszereléssel és mindennel kb. 20.000-30.000 forintba kerül, attól függően miből, milyet vesz az ember. 

ALAPFELSZERELÉS:

KETREC:  A ketrecnek minimum 80x100 cm-nek kell lennie, hogy kényelmesen legyen helyük, és el tudjanak feküdni benne. Hópi ketrece: 

https://koi-farm.hu/hobbi-allat/kisallat-ketrecek/nyulketrec-torpenyul-ketrecek/ferplast-rabbit-100-nyulketrec-tortfeher-ismerteto 

Ezen az oldalon egyébként nagyon jó áron lehet kapni hordozókat, és más kellékeket is. Igaz Hópika ketrece kicsit kisebb, de a képeken láthatjátok, hogy tökéletesen elfér benne, illetve Hópika napközben NINCS bezárva. Reggel, amikor én felkelek (7-8 körül) akkor őt is egyből kiengedem, és szabadon mászkálhat a lakásban, a fürdő és a hálószoba kivételével, ott be van csukva az ajtó. Este 9 körül szoktuk bezárni a ketrecet, mert utána nem sokkal mi is alszunk, szóval csak éjjel van ott ténylegesen. Ha nem tud a nyuszit ennyit kint lenni, akkor mindenképpen a lehetőségekhez képest a legnagyobb ketrecet ajánlom, de persze a nyuszit MINDEN nap ki kell engedni futkározni, ugrálni, nagy a mozgásigénye. 

HORDOZÓ:  A hordozó fontos, hiszen abban visszük ide-oda a nyuszit, Ezen az oldalon megtaláljátok a miénket, ami nagyon szuper, nagyon masszív és nagyon jó áron volt.

https://koi-farm.hu/hobbi-allat/kisallat-ketrecek/kisallat_hordozok_szallito_boxok/ferplast-atlas-5-lila-3353-ismerteto

WC: Hópi szinte magától szobatiszta lett, de ehhez szükség van persze egy wc-re is. A nyuszik magától szobatiszták lesznek, persze előfordulnak balesetek. Kiválaszt egy sarkot, ahova mindig jár majd, oda kell tenni a wc-t. Nem kell megijedni, ha néha piros vizeletet látunk, a nyusziknak ez a területjelölő módszere. Én a Fressnapfban vásároltam neki bilit, ilyet, csak rózsaszínt: 

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-wc-sarok-szines-l/

FAPELLET: A nyuszinak a wc-be fapellett kell. A faforgács büdi lesz, és bele is ragad a popsiján a szőrbe, ezért nem ajánlott. Fapelletet nem érdemes ilyen nagyobb kisállat boltokban venni mint a Fressnapf, mert nagyon drága. Én itt Vasváron, egy pici kisállat boltban veszem, 15 kg/ 2450 Ft, de ha jól emlékszem fűtés szezonban az OBI-ban is lehet kapni nagyobb kiszerelésben.

SZÉNA: A széna bundás kispajtásunk fő tápláléka, ezért mindig bőségesen kell lennie előtte. Nem jó, ha túl száraz, akkor a legjobb, ha kicsit zöldes. Én szintén itt a kisállatboltban veszem, talán 250 Ft/ csomag, általában kettőt szoktam venni, hogy legyen otthon, az elég sokáig kitart. Mindig tele teszem a széna tartóját, és mindig átvizsgálom amit éppen teszek bele, mert több helyen láttam, hogy akár halász horog, drót, vagy hasonlók kerültek a szénába, így mindig érdemes vigyázni.

TÁP: A táp úgymond táplálékkiegészítőként működik, mert a sok futkosás és ugrálás miatt a nyuszinak szüksége van energiára, ezt a táp adja meg neki. Nem szabad sokat kapnia belőle. Hópi reggel és este kap egy marék tápot, a széna mindig ott van neki, és napközben kap friss zöldet, korlátozott mennyiségben, és általában egy falatnyi gyümölcsöt vagy zöldséget. Tudtommal a legjobb törpetáp a Versele-Laga táp. kb. 770 Ft/kg

https://www.petnet.hu/termek/Versele_Laga_Cuni_Crispy_Muesli_Rabbits_1kg-29-14654

FÉSŰ: Ha hosszabb szőrű a nyuszi, akkor kell fésülni. Én Hópit hetente x2-x3 szoktam kifésülni, de ha látom, hogy csomós a sörénye, vagy van valami a popsijánál (ott is hosszabb a szőr picit), akkor kifésülöm akkor is. Én a fésűt a Fressnapfban vettem, de biztos olcsóbban is be lehet szerezni. Nekünk ilyen van, csak kékben.

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Egyoldalu_femszalas_kefe_fesuvel_zold_grafit-225-8159

KÖRÖMVÁGÓ: Egy idő utána nyuszink körbe megnő. Hópika ilyenkor nagyon csúszik a parkettán, meg látni is lehet. Érdemes oktatóvideókat megnézni, mielőtt otthon ennek neki látunk, vagy állatorvosra bízni. Világos színű nyusziknál könnyebb a helyzet, mert egyértelműen látszik a körömnél, hol van vége a piros résznek, és hol kell levágni. Tényleg csak akkor próbáld meg otthon, ha nagyon biztos vagy a dolgodban, mert ha véletlenül belevágsz, nagyon tud vérezni! 

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Kis_karomvago_ollo_lila_8cm-225-13314

Itt egy szett (olló, fésű):

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Grooming_keszlet_kisallatoknak_lila-225-16035

JÁTÉK: Én Hópinak az elején egy sárga, répás labdát vettem, amibe lehet jutifalatokat tenni, és ahogy gurul, kiesik belőle. Először nem játszott vele, de aztán nagyon megszerette. Misi vett neki egy alagutat, imád abban futkozni ide-oda, szóval egy olyat is érdemes beszerezni, illetve a széna a legjobb fogkoptató, de én vettem neki pluszban is párat.

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Snacky_jutalomfalat_labda_nyulaknak_7cm-58-12139

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Jatszo_alagut_nyulaknak_19x117cm-58-14412

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Zoldsegek_fogkoptato_fabol_3db-58-2634

OLTÁS: A nyuszikat évente oltatni kell két betegség/vírus ellen. A Myxomatózis, és az RHD. A lenti linken mindent alaposan elmagyaráznak. Hópi kombinált oltást kapott, minden ellen. Minden gazdi kíváncsi, vajon ez mennyibe kerül, gondolom helyenként változó, mi 4000 forintot fizettünk a doki bácsinál.

http://wonderbunny.hu/egeszseg/

HÁM: Ha levisszük a nyuszit, érdemes hámot tenni rá, nehogy elszaladjon. Csak hám, nyak póráz semmi esetre sem! 

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Carrot_Killer_Nyulham_Fekete-56-15845

https://www.petnet.hu/termek/Trixie_Torpenyulham_Baby_Bunny_Pink-56-12226

IVARTALANÍTÁS: A felelős állattartáshoz hozzátartozik az ivartalanítás. Ne akarjunk nyuszit szaporítani, arra ott vannak a tenyészetek. A nem kívánt kisnyuszik nem biztos hogy gazdit találnak, és akkor szomorú és rossz lesz nekik, és már így is épp elég gazdi nélküli árva kisállat van. A nyuszik 5-6 hónapos korok körül lesznek ivarérettek, és általában 8 hónapos kor körül lehet ivartalaníttatni őket.

4.

Egy nyuszinak nagyon sok figyelemre és szeretetre van szükség, tényleg olyan mint egy kisbaba. Nagy felelősséggel jár, és a gazdi felelőssége. img_5200.JPGimg_5204.JPGimg_5203.JPGimg_5202.JPG

Egyenlőre ennyi, remélem tetszett. Ha bármilyen gondolatotok, véleményetek van, írjátok meg hozzászólásban! ♥

ELÉRHETŐSÉGEK:
INSTAGRAM: vanesszahuszar
EMAIL: princessinquiry@gmail.com
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCUBbH0AxOxWh0XdUlW7bQYA
BLOG: http://vanesszahuszar.blog.hu/
FACEBOOK OLDAL: https://www.facebook.com/princessblogvlog/
PINTEREST: vanesszahuszar

A bejegyzés trackback címe:

https://vanesszahuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr2114092193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 08:23:21

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 20:26:47

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása